Najbardziej znany wyciskacz łez – cebula
Choć tak dobrze, jak nikt inny potrafi wyciskać łzy, to jednak świetnie smakuje. Jest nie tylko dodatkiem w kuchni, ale również skutecznym lekiem i kosmetykiem.
Jej właściwości są znane od tysiącleci. W starożytnym Egipcie była postrzegana jako roślina święta. Z kolei Rzymianie sięgali po nią w sytuacjach, gdy zmagali się z zarazą. i faktycznie, cebula jest jednym z najzdrowszych warzyw, zawiera wiele witamin, minerałów i innych cennych składników.
Na infekcje i przeziębienia
W momencie krojenia cebuli uwalniane są olejki eteryczne, które działają jak naturalny antybiotyk. Cebula świetnie potrafi zwalczyć wszelkie bakterie i wirusy, które powodują przeziębienie i grypę.
Jako, że zawiera mnóstwo witaminy C, to świetnie radzi sobie z wszelkimi infekcjami, a na kaszel poleca się picie soku z cebuli.
Serce pod ochroną
Pół cebuli dziennie pozwala wzmocnić serce oraz cały układ krążenia. Obniża ciśnienie tętnicze, a więc jest szczególnie polecana osobom z nadciśnieniem tętniczym. Wyrównuje poziom cholesterolu, zmniejsza ilość złego cholesterolu, podwyższając poziom dobrego.
Kwercetyna jest silnym przeciwutleniaczem, który zapobiega tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Z kolei ostatnie doniesienia medyczne dowodzą, że cebula może mieć znaczący udział w ochronie przed rakiem piersi i trzustki.
Na skórę
W gotowanej, jak i w surowej cebuli jest zawarte wiele substancji, które pozytywnie działają na sporą ilość powszechnych dolegliwości. Na poparzoną skórę wystarczy przyłożyć plaster świeżej cebuli, aby rana szybciej się goiła i aby nie powstawały czyraki. Podobnie sytuacja ma się w przypadku leczenia owrzodzeń. Wówczas należy przygotowywać okłady z gotowanej cebuli.
Tonik z cebuli wygładza cerę i rozjaśnia przebarwienia. Aby przygotować miksturę należy warzywo posiekać, wymieszać z octem i odstawić na kwadrans. Każdego wieczora takim roztworem należy przecierać twarz.
Dodatek smakowy
Bez cebuli ciężko byłoby ugotować coś smacznego. Jest dodawana do zup i sosów, w postaci podsmażonej lub lekko opieczonej. Wówczas dodaje aromatu daniom mięsnym i warzywnym, sama w sobie może stanowić główne danie. Przykładem jest zupa cebulowa, która świetne rozgrzeje zziębnięte ciało w chłodne, mroźne dni.
Cebula stanowi świetny dodatek do duszonej wieprzowiny, cielęciny i wołowiny. Pasuje także do ryb.
Posiekaną cebulę można dodawać do past jajecznych, sałatek czy twarogu. Lekko zeszklona jest składnikiem farszu na pierogi, naleśników czy zapiekanych warzyw.
Pokrojona w piórka wydostanie głębię smaku dań z pomidorów i zielonej sałaty.